Spring naar hoofd-inhoud

De sector

De siersteensector vertegenwoordigt 1% van alle materiaal dat in de Waalse groeven wordt ontgonnen. Desondanks bedraagt haar jaarlijkse omzetcijfer circa honderd miljoen euro en genereert de siersteensector direct een duizendtal banen.

De gesteenten die binnen de vzw zijn vertegenwoordigd, kunnen grosso modo in twee grote categorieën worden onderverdeeld:

Kalkstenen

Belgische Blauwe Hardsteen, ook Petit Granit genoemd, is de best gekende steensoort van Wallonië. Hij wordt door een tiental groeven ontgonnen en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine fossielen, zogenaamde crinoïden. Deze steen laat verschillende oppervlaktebewerkingen toe waardoor hij perfect geschikt kan worden gemaakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

 

 De Maasvallei is altijd al een bevoorrechte winningsplaats voor siersteen geweest. Ook nu nog zijn er twee Maaskalksteengroeven actief: die van Vinalmont en van Longpré. 

 

Door de jaren heen is Doornikse steen in verschillende prestigieuze gebouwen verwerkt; een mooi voorbeeld is de kathedraal van Doornik.Het zwarte marmer van Golzinne is al sinds mensenheugenis heel gewild om zijn puurheid en zijn unieke karakter, terwijl de rode en grijze marmersoorten bekoren met hun rijk gevulde palet van kleurschakeringen.Bij de lichtere kalkstenen vinden we de zanderige kalksteen van Gobertange en die van Fontenoille, die beiden het meest op Franse steensoorten lijken. 

Siliciumhoudende stenen

Hoewel Condroz zandsteen om zijn antislipeigenschappen vaak in de vorm van plaveien of als bodembedekking wordt gebruikt, blijft hij niettemin het referentiemateriaal voor traditionele woningen in onze contreien.
Arkose combineert een uitzonderlijke hardheid met een grote verscheidenheid van kleuren, zowel in pasteltinten (roze, grijs enz.) als in meer levendige tinten (bruin enz.).

 Kwartsiet is, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, uitsluitend bestemd voor buitentoepassingen. De kenmerkende kwartskorrels zijn samengekit met silicium waardoor dit een haast onverslijtbaar gesteente is.

 Schisteuze zandsteen is een typische steen uit de Ardennen en uit de streek van Malmédy. Zijn uitzicht verschilt naargelang van zijn samenstelling en zijn kleurengamma gaat van grijs en grijsblauw over bruin tot roestkleur.
Buiten lenen de verschillende schistsoorten zich uitstekend voor metselwerk en vooral ook voor tuininrichtingen. Ze kunnen echter ook als bodembedekking worden gebruikt. Daarnaast zijn ze ook voor binneninrichting geschikt, in gezaagde elementen met diverse oppervlaktebewerkingen.

bondage-guru.netpornoempire.org